dimarts, 6 de setembre de 2011

Rellom glasejat amb mel, taronja i romaní

Primera entrada del Serrano en aquest blog, així que començarem per les confessions:

1. No sé cuinar. Això presenta un avantatge: si jo puc fer-ho, pot fer-ho qualsevol.
2. Cap de les meves receptes és original. La majoria estan directament "afusellades" d'internet o dels molts llibres de cuina que la Cinta té a casa.

Aclarit això, i en resposta a la demanda popular, llenço la primera recepta.

Ingredients

Rellom de porc. És substituïble per secret, cinta o llom, tot i que amb el llom sempre es corre el risc que quedi sec i astellòs. Les mateixes peces del porc però amb ibèric, millor.
Taronjes espremudes
Mel de la bona
Vinagre suau. Pot fer-se amb vinagre de mòdena.
Romaní (només les fulles)
Sal i pebre
Oli

En una cassola de terrissa o de ferro colat escalfeu una petita quantitat d'oli i quan estigui ben calent "marqueu" o "segelleu" el rellom. Heu de fer-ho amb l'oli ben calent per tal que l'interior de la peça quedi cru. Retireu el rellom i reserveu. A la mateixa cassola poseu-hi el suc de taronja, un rajolí de vinagre, el romaní i unes cullerades de mel. Remeneu i amb una cullera de fusta desenganxeu els trossets de rellom que s'hagin enganxat a la cassola. L'objectiu és obtenir-ne un xarop més o menys espès. El vinagre de Mòdena hi contribueix, però no n'abuseu. Si no us queda prou espès és millor abusar de la mel. En qualsevol cas és important que aquest xarop equilibri els gustos de mel, taronja i romaní sense que es noti el vinagre. Aneu tastant.

Escalfeu el forn a 180°C. En una safata que pugui anar al forn poseu les peces de carn i amb un pinzell pinteu-les amb el xarop per totes les cares. Enforneu i treieu del forn cada 4-5 minuts per tornar-ho a pintar. Uns 20 minuts, però això dependrà de les peces de carn. Si es tracta de rellom, secret o cinta, ha de quedar rosadet per dins. Quan estigui a punt talleu a talls, emplateu i regueu amb uns filets del xarop i sal gruixuda.

El meu problema fins ara ha estat amb què acompanyar el plat. Evidentment, es pot fer amb unes fulles d'enciam. Jo ho he fet amb un flamet de sèmola amb suc de taronja i panses però quedava un pèl fad. La Laia va suggerir, si es té fregidora, uns xips fregits de verdura (se m'acuden pastanaga, remolatxa, patata, moniato, iuca, carbassa, ceba...). Qualsevol idea serà benvinguda i experimentada.

Bon profit!

1 comentari:

  1. Hola David!! que bé que hagis penjat la recepta!! la provarem... a veure que surt!!!! Eo, per a les xips no cal fregidora!! una paella i un dit d'oli ben calent n'hi ha prou... i també es poden fer d'albergínia que queda de mort!

    ResponSuprimeix