diumenge, 18 de setembre del 2011

Carbonnades à la flamande

No sé com ho teniu vosaltres, però aquí la tardor ha arribat fins i tot abans que a El Corte Inglés. Aquest matí, a les 11, estàvem a 12°C, així que s'imposen plats amb una miqueta de consistència. Avui he donat les meves primeres pases en el món de la cuina de guisots i estofats. I com que vivim on vivim, el millor era començar per un plat d'aquí.

Ingredients

1kg de vedella a tacs gruixuts (fins a 4 i 5cm)
2 cebes
2 dents d'all
4 pastanagues
llorer
farigola
cervesa (preferiblement negra)
1 cullerada sopera de sucre de canya
2 cullerades de postres de mostassa de Dijon o "a la antiga"
speculoos o pa de gimgebre
mantega

1. En una cassola de ferro escalfeu la mantega fins que estigui ben calenta. Si sou del que us negueu a cometre aquestes heretgies podeu fer servir oli d'oliva. Doreu els tacs de vedella de manera que comencin a agafar color i a deixar anar el suquet. Salpebreu i reserveu.

2. A la cassola amb el suc de la vedella aboqueu les cebes tallades a làmines primetes i les pastanagues tallades a rodanxes. Baixeu el foc, afegiu el llorer, la farigola, el sucre i la mostassa i deixeu fins que la ceba estigui ben tendra.

3. Quan creieu que la ceba està a punt torneu a posar la vedella i afegiu cervesa fins que ho cobreixi tot. En el meu cas van fer falta dues ampolles de 33cl. ATENCIÓ! Ha de ser cervesa bona. Jo aconsello Chimay bleue o Leffe brune. No aconsello Guinness, que pel que recordo és massa dolça i té massa gust de pegadolça. No he tastat mai la Bock Damm, però ja que estem fent un plat belga poseu-hi una bona cervesa belga. Tant la Chimay com la Leffe les trobareu a molts supermercats.

4. Afegiu a la barreja unes quantes galetes speculoos (sis o vuit) o uns talls de pa de gimgebre per donar consistència i un punt de dolçor a la salsa. Si no trobeu speculoos, ens ho dieu i ja us en baixarem. Fiqueu al forn a 160°C durant una horeta i remeneu amb delicadesa cada quart d'hora. I llestos.

5. Molt millor si ho deixeu reposar i us ho menjeu l'endemà. Els belgues ho acompanyen de patates fregides (amb llard) i d'una bona cervesa. ATENCIÓ! Pels estàndards belgues Estrella, San Miguel, Mahou i Cruzcampo no són bones cerveses. Sé que les cerveses belgues als súpers no són barates, però penseu que sempre seran més barates que una ampolla de vi de qualitat comparable.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada